Un cutremur cu magnitudinea de 4.2 pe scara Richter a avut loc, cu puțin timp în urmă, în județul Dâmbovița, la 87 de kilometri de București.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut loc la ora 20.55 în judeţul Dâmboviţa și a fost înregistrat la o adâncime de 45,3 kilometri.
Cutremurul s-a produs la 48km NV de Ploiesti, 56km NE de Pitesti, 58km S de Brasov, 93km NV de Bucuresti, 126km SE de Sibiu, 147km N de Ruse, 160km NE de Craiova, 195km SV de Bacau, 198km V de Braila, 206km V de Galati.
CITEȘTE ȘI: ȘCOLILE DIN BUCUREȘTI CARE RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR. LISTA COMPLETĂ
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
- Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
- Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
- Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
- În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.